10 tips til indretning af små boliger


Indretning er en svær størrelse især i små hjem, hvor der skal være plads til både hygge og praktik. Alt efter hvor mange der bor i boligen, skal der være plads til alle – alle skal have et sted at sove, noget personlig plads, og så skal der være køkken, badeværelse og leverum.

Et godt hjem er et hjem med ro, orden, en rar atmosfære og behagelig indretning – det kan være svært at opnå, når alle behov i en familie skal dækkes og der kun er få kvadratmeter at gøre godt med. Ikke desto mindre lykkedes det for en del at balancere en fin indretning med en praktisk hverdag. 

Bliv klogere på hvad der skal til for, at din indretning kan blive god i et lille hjem.

Gode råd:

1. Sørg for en plads til alle dine ting
I både store og små hjem har ting det med at samle sig i bunker – men i små hjem kan det nemmere blive forstyrrende for det samlede udtryk i boligen, og derfor skal du forsøge ikke at lægge dine ting her og der.

Sørg for at alle dine ting har en plads – på den måde bliver det fjernet fra de rene flader, og du kan samtidig nemmere finde det igen, når du skal bruge det.

2. Vælg lette møbler i lette materialer
Store tunge møbler har det med at fylde meget for øjet der ser, hvorimod møbler i lette materialer ofte har den modsatte effekt. 

Gå efter møbler der ikke fylder dine kvadratmeter ud, hvor udtrykket ikke fylder sanserne, når du kigger på dem. Skab luft omkring dem og skab dermed en lethed i rummet. 

3. Vælg møbler med flere funktioner og byg dem eventuelt selv
Når du skal vælge dine møbler til din lille bolig, så overvej hvor mange af dine løsninger, du kan gøre flere-funktionelle. Findes den rette løsning ikke, så byg den eventuelt selv eller få en håndværker til det.

Kan du bygge en trappe til en hems, der også fungerer som reol eller siddebænk? Kan din seng være både soveplads og hygge-siddeplads? Kan sofabordet være et bord men samtidig også skamler, der kan tages fra hinanden og bruges som siddepladser, hvis der er gæster? Kan din køkken-ø bruges til både madlavning og spiseplads? Kan stellet på din seng også være dit tøjskab?

Mulighederne er uendelige, og der findes mange sjove, anderledes og seje løsninger, hvis du søger rundt på nettet. 

4. Sørg for gode opbevaringsløsninger
Opbevaring lyder måske kedeligt, men det er en af de vigtigste ting, når det kommer til indretning af små hjem.

Det skal tænkes ind i alle rum og i alle løsninger. Brug gerne din plads optimalt og sørg for, at der eksempelvis er kasser under sofaen til børnenes legetøj, hvis det er muligt. Brug pladsen under din seng til kasser med ting, eller brug pladsen over dine skabe til en flok flotte fletkurve med nødvendige ting. Brug bænken i køkkenet til opbevaring osv. Osv. Osv.

Det er egentlig kun fantasien der sætter grænser for, hvor du kan skabe opbevaring – husk blot at der ikke skal være opbevaringskasser og kurve i hele hjemmet, blot fordi der kan. Det skal være, fordi du har noget absolut nødvendigt, der skal i dem. Og fyld ikke alle rum op, så luften rundt om møblerne inddrages, for det giver en sammenkrampet effekt. 

5. Skab alternative rumløsninger
Kig på dit hjem og overvej, om du har udnyttet rummene optimalt. Bor I fire i en toværelses, hvor det ene værelse optager en stor del af kvadratmeterne, så kig på rumfordelingen. 

Kan det ene rum deles op i to, så det kan rumme både et værelse og et soveværelse? Kan du i stuen skabe et ekstra rum ved at lave en væg? Kan der flyttes rundt på væggene i boligen, så den bliver mere optimal udnyttet? Eller er der så højt til loftet, at du kan udnytte højden til en hems og dermed skabe et ekstra rum til at sove i eller til opbevaring?

Mulighederne er som regel flere, end du umiddelbart tænker!

6. Brug skydedør hvis muligt
Bor du i et hjem, hvor der er lige lovlig mange døre, der optager plads hver gang de er åbne, så overvej et alternativ.

Hvis det kan lade sig gøre, så kan du indrette dig med skydedøre i stedet for almindelig døre. Det frigiver gulvplads, og du kan eventuelt bruge fladen på skydedøren som galleri, opslagstavle, spejlvæg eller andet.

7. Gå efter møbler du kan pakke væk
Bor I på få kvadratmeter, og har jeres rum flere funktioner, så overvej hvilke møbler der kan pakkes væk, når de ikke bruges. 

Det kan være en seng, du kan slå sammen, når natten er forbi – der findes mange modeller, der kan slås ind til en reol, og ellers er en sovesofa et godt alternativ til en almindelig seng, fordi den har flere funktioner.

På samme måde skal du tænke over brugen af dine andre møbler. Find taburetter der kan stables, når de ikke bruges. Vælg en skabsløsning med tøj indvendig og måske en bogreol udvendig, eller brug spisebordet til mad ved måltiderne og kontorbord i arbejdstiden. Ja, der findes ret mange fine løsninger.

Psst! Lyse gulve giver lys og lethed i din bolig – det kan derfor være en god løsning i et lille hjem. Læs her, hvordan du selv maler dine trægulve.

8. Vælg lyse toner
Selvom mørke farver giver stemning og hygge, kan det samtidig også trække er rum mere sammen om sig selv end nødvendigt – i hvert fald hvis I er mange mennesker derhjemme med mange ting omkring jer. Mange farver i skrappe toner kan også være flot, men i et lille hjem skaber det mere kaos for øjet, og du bør vælge få gennemgående farver. 

Let stemningen i rummet og mal i lyse toner. Er du meget glad for mørke farver, så mal enkelte ting, men hold dig ellers til en naturlig lethed i rummene. Det giver lys og luft til at ånde. 

9. Kig på dit behov og vælg møbler efter det
Er I en familie, der bor på få kvadratmeter, så er det fristende at gå efter de familievenlige møbler som en stor flyder af en sofa i stuen og et stort sofabord med plads til kaffekopper og slikskåle. 

Men overvej dit valg, før du køber den store sofa. Kan I gøre det anderledes?

En stor sofa optager enormt meget luft og plads i en stue. Vælg i stedet en mindre model gerne i et let udtryk, hvor der er plads til et par af jer. Resten kan måske sidde på puder på gulvet, eller I kan have en sammenfoldet madras liggende, I tager frem, når der for alvor skal hygges – den kan også bruges til overnattende gæster. 

10. Ryd ud og ryd op ofte
Kig i dine skabe – hvor mange sæt har du af alting, og er det nødvendigt med seks sæt sengetøj og tallerkener til tolv mand? 

Som regel bruger de fleste af os vores to favoritsæt af sengetøj, tallerkener, kopper, tøj og alt andet vi har. Pak derfor det væk, der ikke bliver brugt. 

Holder du meget af enkelte af tingene, så sæt det til opbevaring. Ellers kan du give det nyt liv ved at sende det til genbrug, og du får på den måde igen luft i dine skuffer og skabe og dermed plads til noget af det, du ikke har haft en plads til før. Det giver overblik. 

Psst!!! Få inspiration til selv at bygge møbler på goerdetselv.dk

3 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *