Genbrug og lokalt håndværk - @arablestreet

Bæredygtighed – lidt om (ikke) at være bæredygtig (nok)

I den sidste tid har jeg spekuleret ret meget over det der med at være bæredygtig, og da jeg læste Tanjas indlæg om “miljøpolitiet,” vækkede det tankerne til live igen. For hvornår er man (jeg) egentlig bæredygtig? – og hvorfor skal det føles forkert, når man ikke går all in og bliver selvforsynende på alle livets områder?


Bæredygtighed. Det helt store samtaleemne. I A little story går vi lige nu og sysler med nogle idéer til en ny del af virksomheden. En bæredygtig og miljøvenlig én af slagsen. Og i dag skal vi faktisk præsentere det for ingen mindre end Troels Lund Poulsen og en række andre mennesker med interesse for cirkulær økonomi.

Det har sat gang i nogle tanker. Tanker som både er afledt af min egen frygt for, hvad andre siger og af kommentarer fra omverdenen.

Frygten for hvad andre tænker

Hvis vi tager frygten først; den skal selvfølgelig pakkes langt væk. Det ved jeg godt. Men som altid er det en smule (læs; meget) grænseoverskridende at smide noget nyt på markedet. Folk kommer til at have meninger om det, og hvad hvis det fejler? Er vi så ikke gode nok?

MetteMaje og jeg har været selvstændige i knap 5 år. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange vi har spurgt os selv, om vi er gode nok. Især i starten hvor vi famlede os frem i blinde og bare fulgte vores mavefornemmelse (det gør vi faktisk stadig, men det er en anden historie). Efterhånden er vi nået frem til den konklusion, at ja, vi ER gode nok. Også selvom vi fejler indimellem. I det mindste prøver vi, og det er mindst lige så vigtigt som målet i sig selv.

Ikke desto mindre sidder frygten der stadig indimellem. Især nu hvor vi arbejder på en bæredygtig forretningsplan (som I nok skal høre meget mere om, når tid er), for hvilken ret har jeg til at tale om bæredygtighed? Vi er ikke selvforsynende, vi har ikke kødfri dage og vi køber ikke alle vores ting i genbrug. Det bliver da også påpeget her og der, når jeg fortæller om de ting, A little story arbejder på nu, og dét ærger mig.

Når miljøpolitiet har en holdning

Hvad er bæredygtighed egentlig, når det kommer til stykket – og hvornår er man bæredygtig?

Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at når jeg bliver mødt af det dersens miljøpoliti, som Tanja (og rockpaperdresses) så fint beskriver det, så stejler jeg. Jeg bliver nærmest en smule Rasmus Modsat. Jeg forstår ikke, at vi ikke kan rose hinanden for de små ting, vi allesammen gør i stedet for at påpege, hvad vi yderligere burde gøre. Jeg ved godt, at vi burde skære ned på kødet, at vi kunne købe endnu mere i genbrug, at vi …

Alle de ting gør vi ikke, men til gengæld tager vi bilen på sommerferie. Vi bruger ingen skyllemiddel. Vi opvarmer huset med vedvarende energi, køber ofte brugt, bruger et minimum af cremer, parfume og make-up, køber sjældent nyt tøj, laver mad efter sæsonens råvarer og en masse andre ting, der er godt for miljøet. Jeg italesætter det sjældent, og jeg ved godt, at der er lang vej endnu, men alligevel… det sætter gang i tankerne om, hvorfor vi ikke hjælper hinanden og klapper hinanden på skuldrene over de små ting, vi allesammen gør i vores hverdag.

Mange bække små gør som bekendt en stor å. Og det er jo også en proces for de fleste; små skridt ad gangen.

Så hvad er bæredygtighed? Jeg har ikke svaret. Men jeg tror på, at de fleste mennesker gør, hvad de hver især har overskud, penge og mulighed for uden at det griber ind i hverdagen på en uoverskuelig måde, og dét, synes jeg, skal vi hylde!

A little story udvider snart med et bæredygtigt koncept til boligen. Det gør vi ikke for at slå nogle oveni hovedet, men simpelthen for at sætte vores eget lille, miljøvenlige aftryk på kloden.

2 Comments

  1. Vi elsker, at du siger, at det skal være ‘væredygtigt’ at leve bæredygtigt. Du har så meget ret, Tanja 😘

  2. Hvor lyder det spændende med en ny, bæredygtighedsorienteret del af jeres virksomhed! Det vil jeg glæde mig til at læse meget mere om. Og I må endelig ikke betvivle, at I også har en helt legitim plads i (og ret til at ytre jer om) bæredygtighedsdebatten. Det kan ikke være en “one size fits all” at leve “grønnere” – vi har alle forskellige udgangspunkter for at bidrage, men det gør ikke bidragene mindre værd. Det skal være “væredygtigt” at leve bæredygtigt.

    Alt held og lykke!
    Kh T

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *