Er du også bange for radon i dit hjem? Bliv klogere på radon lige her


Vi hører meget om, at radon er farligt for os mennesker, og at vi skal være opmærksomme på, hvor meget der kommer ind i vores boliger. Jeg bor selv med en kælder, der skal istandsættes, og her er et af emnerne rundt om spisebordet ved aftentid Radon – for hvor meget skal vi tænke over det? Og hvor farligt er det?

Det er vigtigt, at niveauet af radon ikke er for højt i dit hjem. Det ved de fleste danskere efterhånden, men hvorfor er det så vigtigt og hvad er radon egentlig? Det spørger mange måske sig selv om.

Artikel fortsætter under foto…

Er du ikke nervøs for radon i dit hjem, men døjer du derimod med fugt på vinduerne – så læs her om du skal være nervøs for det.

Radon slår faktisk ihjel

Sundhedsstyrelsens hjemmeside skriver de, at radon er en radioaktiv gas, der findes i vores undergrund helt naturligt. Den siver langsomt ind i vores boliger og er en medvirkende årsag til blandt andet lungekræft – det anslås at radon er medvirkende årsag til 9 procent af alle de 300 lungetilfælde, der er i landet om året.

Radon kan hverken lugtes, smages eller ses, så det er faktisk umuligt at vide, om det er der. Og hvis niveauet er for højt i din bolig, er det altså sundhedsskadeligt. Det er forskelligt fra egn til egn i landet, hvor stor koncentrationen af radon er i undergrunden, og din boligs fundament og opbygning spiller også en rolle for, hvor meget der siver ind i dit hus.

Artikel fortsætter under foto…

Dit hjem bør sikres

Av av! Det lyder ret alvorligt, når man læser det her fra Sundhedsstyrelsen, og det er det faktisk også, hvis man skal tro på fagfolk. 

Sidste år skrev jeg min seneste artikel om radon til Houzz.dk – her snakkede jeg med to fagfolk, der arbejder indenfor faget, og det gjorde mig klogere på emnet. Jeg har kigget på den artikel igen, og her er et par overskrifter fra den – resten kan læses på Houzz.dk.

Jesper Veber Jeppesen er radonrådgiver fra Bygkontrol ApS, og han fortæller, at det er et problem, når gassen indåndes, ophobes i lungerne og reagerer med lungevævet. Selv små mængder gør en forskel, og derfor bør alle huse tjekkes, siger han:

”Der er mange huse i Danmark, som vurderes til at være udsat. Først og fremmest er det et spørgsmål om, hvor i landet man bor, da nogle områder er mere udsatte end andre. Dernæst er det et spørgsmål om boligtypen, om det er en villa eller en etageejendom. Enfamiliehuse er mere udsatte end etageejendomme. Sidst, men ikke mindst er det et spørgsmål om ejendommens tilstand”

Huset bygget efter 1998 bør være radonsikret og derfor ikke nær så udsatte, som gamle huse er, men det er stadig klogt at tjekke.

Artikel fortsætter under foto…

Har du skimmelsvamp i dit hus? Sådan ved du det.

De mest udsatte huse

Er du nervøs for, om dit hus har for meget radon, er det en god idé at få det tjekket.

Du kan starte med at spørge dig selv om disse ting:

– Er der revner i husets fundament?
– Har jeg en kælder?
– Er indeklimaet i min bolig dårligt?
– Er mit hus bygget før 1998?

Hvis du kan svare ja til en eller flere at de her ting, så få tjekket dit bolig – det kan gøres på flere måder. Du kan søge over nettet efter et firma, der kommer ud og tager tests, eller du kan bestille en hjemmetest med udførlig forklaring på, hvad du skal gøre.

Radon måles i Becquerel, og her må grænseværdien ligge på 100Bq/ms, hvis du vil bo godt og sundt. Er niveauet over 200Bq/ms, så begynder det at blive alvorligt, og du skal få rettet op på noget af alt det, der er med til at lukke for meget radon ind i dit hjem.

Artikel fortsætter under foto…

Du kan selv regulere radon i dit hjem

I artiklen fra Houzz.dk fortæller Allan Rabe fra radonfri.dk, at der er flere ting, du kan gøre for at sikre dit hjem mod for meget radon.

Du kan blandt andet ændre på ventilationen i din bolig, sørge for at rette skader i dit fundament og lukke/tætne adgang til kælder og krybekælder. Det er altid godt at sørge for effektiv udluftning, og er niveauet meget højt, kan du etablere et radonsug i din bolig eller lægge en radonmembran i terrændækket.

Fagligt er radon et indviklet emne, og det kan virke uoverskueligt for mange at finde ud af, hvad der er bedst at gøre – derfor vil jeg selv (når jeg får taget mig sammen her i 2020) kontakte en fagmand og få ham til at gennemgå min kælder og få målt niveauet i vores bolig – ja, faktisk bliver jeg da pludselig ret bevidst om, at det er noget, der bør gøres, nu jeg sidder med næsen i emnet igen. 

P.S. Artiklen her har ingen aktier i eller relation til folk, der har med radon at gøre – den er skrevet på baggrund af egen interesse og viden fra sundhedsstyrelsen og faglige kilder – er der fejl eller mangler, så kontakt os meget gerne. Vi synes bare, at emnet er skide spændende!

Læs den fulde artikel på Houzz lige her!

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *