@arablestreet vander blomster

Fordele og ulemper ved livet som freelancer

Da jeg startede @arablestreet, var en af mine favorithashtags #livetsomfreelancer. Efterhånden er det forsvundet ud af mit feed, men på det seneste har jeg tænkt en del over netop det; livet som freelancer.


Gennem den seneste tid har jeg set forskellige venner være utilfredse med deres arbejde. Nogle er seje og springer ud i en opsigelse uden at have et synderligt stort sikkerhedsnet, mens andre bliver hængende af forskellige årsager. Uanset hvad får det mig til at tænke over min egen situation og mit arbejdsliv. Jeg kan nemlig også ha’ dage, hvor jeg tvivler på livet som freelancer.

Så jeg har lavet mig en god, gammeldags “fordele og ulemper”-liste. For fordelene er vel (forhåbentlig) flere og mere tungtvejende en ulemperne?

Fordele ved livet som freelancer

Som den fødte optimist starter jeg selvfølgelig med fordelene:

Fleksibilitet

Jeg var lige ved at skrive frihed, men jeg er ikke sikker på, at det egentlig kan defineres som frihed, så jeg går med fleksibilitet i stedet.

I kraft af det arbejde jeg laver, er det kun ind imellem, at jeg rent faktisk behøver at være fysisk til stede på et bestemt tidspunkt. Fleksibiliteten er enorm, og hvis jeg vil hente børnene tidligt, skal til tandlæge eller bare har brug for en halv dag til at ordne praktiske ting, så kan jeg gøre det, og i stedet arbejde på et andet tidspunkt. Eller tjene færre penge…

Samtidig kan jeg arbejde fra mit eget hjem, fra kontoret, fra mine forældres hus eller sågar fra den anden side af jorden, hvis jeg ville. Hvad jeg måske vil en dag. Og jeg behøver ikke at sætte håret og tage det pæne tøj på, men kan blive i de løse bukser med håret strittende til alle sider (det har de alligevel vænnet sig til på skolen, når jeg afleverer børn).

Kontrol over arbejdsopgaver

Jeg bestemmer selv, hvilke opgaver jeg siger ja til. Eller. Ikke helt selv. Jeg skal selvfølgelig være enig med min makker fra @voresgamleskole, men vi har i virkeligheden også lavet en ret klar aftale om, at man kan sige fra og til, som det føles bedst. Det vigtigste for os begge er, at vi hver især trives i jobbet.

Det er faktisk lidt af en luksus det der med selv at bestemme, hvad man siger ja til. Selvfølgelig kan vi ikke altid vælge og vrage, som det passer os, men vi kan sige nej til en opgave, hvis den føles forkert, og dét er fedt. At det så betyder, at vi tjener lidt mindre den måned, er en anden sag.

Selvrealisering

Måske er selvrealisering ikke det helt rigtige ord, men det er immervæk utroligt tilfredsstillende at skabe sit eget arbejde. Hver eneste dag (okay, de fleste dage) får jeg lov til at arbejde med noget, jeg elsker. Jeg har aldrig ondt i maven søndag aften, fordi det snart er mandag morgen, og jeg kan udvikle mig selv i den retning, jeg drømmer om.

Mange hatte på hovedet

At være selvstændig er på mange måder et blækspruttejob af de helt store. Jeg er min egen chef, min egen sælger, min egen it-konsulent og min egen sekretær. For en som mig, der ikke trives med at lave det samme i for lang tid er gangen, er det skægt at skifte hatten ud i ny og næ. Når det er sagt, så er det også VIRKELIG dejligt, at jeg har en sød bogholder til at tage sig af regnskabet!

Som freelancer er det let at snuppe en kop kaffe, når man trænger 🙂

Ulemper ved at være freelancer

Så er der ulemperne. Det viser sig, at de faktisk læner sig ret meget op ad fordelene, så det handler måske i virkeligheden mest om øjnene, der ser.

Svingende indtægt

Som freelancer skal jeg skabe min egen løn, og dét er måske nok det sværeste ved mit arbejde. Nuvel, jeg har den store fleksibilitet, som jeg virkelig elsker, men hvis jeg udnytter den for meget, så er der pludselig ingen penge næste måned, og hvem betaler så regningerne?

Og så er der de måneder, hvor man løber og løber, men ikke rigtig sælger noget.

Det kræver is i maven at være freelancer, og det kræver desuden et vist mådehold og en evne til at holde lidt på pengene til de små måneder.

De mange hatte…

Blækspruttedelen var en af fordelene ved livet som freelancer, men den hører også til på bagsiden. For ja, jeg bruger en stor del af min tid på at lave det, jeg elsker. Men jeg bruger saftsuseme også meget tid på at lave noget, jeg hverken er særligt dygtig til eller synderligt glad for. For eksempel blev vores hjemmeside hacket for nogle uger siden, og eftersom det er mig, der er det tekniske geni (!) i vores lille biks, skulle jeg få den op at køre igen. Heldigvis fandt jeg en venlig sjæl, der kunne hjælpe mig over flere omgange, men lige dér. Der gad jeg altså godt at have været ansat et sted.

Frynsegoder, pension og sygepenge

Jep. Overskriften siger vist sig selv. Der er ikke noget, der hedder bonusordning, arbejdstelefon, gratis frokost eller fitness i kælderrummet. Der er heller ikke er nogen arbejdsgiver, der betaler ind til min pension (og hov, det gør jeg vist heller ikke selv endnu…). Når jeg er syg, betaler jeg selv, hvis børnene er syge, betaler jeg også selv. That’s life as a freelancer.

Kort og godt!

Jeg kunne måske godt liste endnu flere fordele og ulemper, men grundlæggende beskriver listen meget godt aspekterne af det at være freelancer, som jeg er det.

Og jeg kan godt lide det!

De fleste dage ELSKER jeg mit job. Nogle dage er det bare okay. Men jeg tænker, at der ikke er noget, der er godt hele tiden alligevel, og så hvis jeg elsker mit job 9 ud af 10 dage, så er den sidste tunge dag værd at hutle sig igennem. Og mit arbejde er jo heldigvis så fleksibelt, at jeg kan lægge mig ind i min seng og lukke verden ude på tiendedagen. Og i stedet arbejde lidt længere tid på de sjove dage.

En af de allerbedste ting ved livet som freelancer er, at jeg de fleste dage kan starte morgenen forfra, når jeg har afleveret børnene. Det giver mig ro i sindet og glæde i hverdagen 🙂

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *