Fordele og ulemper ved livet som selvstændig – 5 fede ting og 5 total trælse ting


På dage med mange deadlines, manglende e-mails svar og en hulens masse huller i kalenderen, er det nemt at forfalde til selvynk og tvivl i forhold til valget om at leve som selvstændig. Men når solen skinner, opgaverne er sjove og aftalerne er gode, elsker jeg det selvstændige liv virkelig meget.

Der er op og nedture som freelancer – som der er med de fleste andre jobs. Jeg ville ikke bytte for en god pensionsordning, men det betyder ikke, at det er en leg at sætte sine egne regler. Jeg har samlet lidt fordele og ulemper ved livet som selvstændig nedenfor.

Camilla og jeg har været et fast makkerpar i over fem år. Vi laver alt fra indretning hos erhverv og private, dekorerer til events, laver blogtekster for andre, livsstilstekster og boligreportager, vi udvikler designs for andre, kommer med gode ideer og fortæller, hvordan de skal nå i mål, vi designer egne produkter og er konsulenter på events og meget meget mere. Det er alsidigt, sjovt og skide hårdt.

Cirka en gang hver anden måned har vi snakken, når vi kører fra A til B. Vi skal lige minde hinanden om, hvorfor det er så fedt for os at have vores egen virksomhed. For midt i hverdagens ræs, kan vi godt ind imellem blive trætte og i tvivl. Det handler naturligvis om, at vi ikke bliver millionære af det, vi laver, så der skal være andre ”gode” ting ved vores valg.

Og det er der heldigvis også.

Kaffepause på hjemmekontoret aka min stue.

Hmmm! Jeg har åbenbart noget med lister for tiden. Mit sidste indlæg handlede om 10 mega skønne ting ved igen at bo nær byen. Overvejer du at skifte landlivet ud med bylivet, men mangler det sidste skub, så læs med her.

Fem opturs-ting

1.

Vi planlægger selv vores hverdag. Dagen starter, når vi har besluttet det og slutter som regel også, når vi beslutter det. Vi holder ikke øje med, hvor meget hinanden arbejder, så længe vi hver især når vores deadlines. Så er lille-manden morgensur, kan vi ind imellem godt aflevere lidt senere eller hente tidligere. Naturligvis ikke på dage med aftaler, men vi har heldigvis også en del dage foran computeren derhjemme.

2.

Som selvstændig bestemmer man selv, hvornår man har ferie. Vi melder som regel ud i god tid, hvornår vi gerne vil holde fri, og så er det sådan, det er. Og her er virkelig frit valg på alle hylder, så længe vi ikke allerede har aftaler de dage. Her de seneste år er vi begyndt at holde det samme antal uger, som man gør, når man er ansat. Og jubiii det er næsten lige gået op for mig, at jeg stadig har en uge tilbage i år. Ja, vi kører altså bare med januar til januar😊

3.

Vi vælger selv vejen. Der er ingen chef, der beslutter, at nu skal vi begynde at producere træsko, selvom vi ikke vil. Vi bestemmer 100 procent selv. Det meste af tiden i hvert fald. For sandheden er naturligvis, at vi har kunder, som gerne vil have noget at skulle have sagt, og så løser vi naturligvis det. Men vi bestemmer selv, om vi vil have den kunde eller ej. Og det er da sket et par gange – især det seneste år – at vi har takket nej til opgaver, fordi de ville tage for meget fra energi-kontoen, i forhold til hvad vi ville få for det på penge-kontoen.

4.

Vi kommer på spændende rejser i arbejdstiden. Det gør vi, fordi vi bestemmer, at sådan skal det være. Vi er begge rejseglade og meget søgende på verden omkring os, og derfor forsøger vi altid at planlægge opgaver i udlandet et par gange om året. Det giver inspiration, energi og nye inputs.

5.

Vi kan rejse os, trække lufte og vende tilbage til arbejdet, som det passer os. Når vi er ude på opgaver, kan vi naturligvis ikke. Men når vi har hjemmekontor-dag, kan vi indlægge pauser undervejs på dagen. Tit har vi travlt og ender med at spise foran computeren, men vi kunne godt gå en runde om huset, hvis vi ville. Og det er rart at vide. Vi kan også smutte ned med den glemte madpakke i børnehaven, eller handle midt på dagen hvis vi skulle få lyst. Så skal vi bare arbejde om aftenen i stedet eller længere en anden dag.

Hmmm har jeg mon glemt noget ved det skønne liv som selvstændig ☺️

Nå jo. Grundlæggende er Camilla og jeg meget ens. Vi er trods alt kusiner vokset op med to mødre, der er meget tætte. Men vi har totalt forskellige kompetencer (desværre er der vist et par kompetencer, vi begge mangler. Vores coach siger, vi begge mangler et sælger-gen, og hun har ret). Men der er også et par steder, hvor vi ikke deler interesser eller lyst til at gå-videre med bestemte ting. Her lytter vi altid på hinanden, og får en ondt i maven, og vil den anden ikke gå med det som førerhund, takker vi nej. Men vi lytter altså også, når en af os har lyst til at udfordre noget og gå ned ad en sti for at se, om det kan blive til noget. Vi skal ikke have noget af fortrængte drømme her. Nej, alt det vi drømmer om, skal prøves af, også selvom det virker som en dårlig idé på den anden.

Vores rejser ud i verden er noget af det, jeg holder mest af ved livet som selvstændig.

Pssst!!! Dorte Bak er blogger, og hun en af dem vi gerne følger. For ikke så længe siden skrev hun lidt om at fastholde motivationen som selvstændig, og hvis du er nysgerrig på, hvordan hun gør (og du kan gøre), så læs med her.

Fem øv-ting

For en som er født med nej-hatten på og en evig pessimistisk tilgang til livet (ja, det er mig), så er det ret let af finde på fem mega trælse ting ved at være selvstændig. Jeg måtte nedgradere fra ti til fem, fordi jeg ikke kunne komme i tanke om ti gode ting. Jesus altså. Mit næste livsmål er at dyrke den positive tilgang til livet noget mere, og jeg øver mig virkelig.

Nå, men her kommer der fem af de ting, der kan gøre livet som selvstændig svært og ikke helt så sukkersødt, som mange gerne vil forestille sig, at det er. 

1.

Folk siger ofte, at de ville ønske, de kunne gøre det samme som os, fordi vi har så meget fritid. Og her må jeg bare sige: Ja tak, hvis vi selv betaler for det. Det koster på bundlinjen at aflevere sit barn sent og være hjemme med et sygt barn. Og uanset hvad så laver arbejdet ikke sig selv, hvis du lige nusser i haven en halv time. Det kan virke så rosenrødt udefra og på instagram-billeder, men sandheden er, at det er et knoklearbejde at freelance. Og pengene følger ikke altid med. 

2.

Penge er ikke alt, men det fylder immervæk en del, når de ikke kommer ind fast hver måned. Vi slider stadig for at sikre os en nogenlunde løn hver måned. Og det gør vi naturligvis, fordi vi håber på, at det en dag stiger lidt. Det behøver ikke at være meget, men lidt mere ville lette mange bekymringer og gøre visse dele af arbejdet lettere. 

3.

Der er ingen sikkerhed, feriepenge eller pension, med mindre vi selv gør noget aktivt for at tilføre det i vores privatøkonomi. Det er ”goder,” der for mange kommer halvt eller helt med oveni lønnen hver måned, når man er fastansat. Her kan vi få en bar røv at trutte i. Og så kan man altså godt blive overrasket over, hvor mange penge der faktisk skal tjenes, hvis man gerne vil have den slags.

4.

Vi er afhængige af at sælge os selv ind. Derfor hænger vi ofte mellem to mails eller telefonopkald og venter på et ”Ja” eller et ”Nej”. Og med fare for at lyde virkelig bitter, så er det noget af det VÆRSTE ved vores job. Folk der sidder i den anden ende, er helt enormt dårlige til at melde tilbage. Vi rykker ofte virkelig mange gange for svar, og vi får sjældent at vide, hvorfor det bliver et nej, hvis vi har fået det. Vi forstår, at folk har travlt, men hvor svært er det lige at sende et ”nej” tilbage første gang, man kigger mailen, i stedet for at vente til tredje gang der bliver rykket for et svar.

Heldigvis har vi utrolig mange gode samarbejder med folk, som vi har en god dialog med, og ingen arbejder jo ens (skriver jeg lige for at glatte lidt ud ☺️)

5.

Ingen redder vores røv. Går computeren i stykker, kan vi ikke ringe til it, og ingen hjælper os med en opgave, hvis barnet er sygt. Og vi kan faktisk ikke melde os syg. Eller. Vi gør det i hvert fald aldrig. Jeg har været syg én gang på de fem år, vi har været partnere. Ellers er det bare panodil i kroppen og af sted, hvis man er uheldig at være syg på dage, hvor vi har aftaler, og det er sket mere end én gang. Er man syg derhjemme, er det med computeren i sengen, for deadlines er jo deadlines. Og vi har heller ikke barsel. Således havde Camilla sit seneste barn med på en fotoopgave to uger efter fødsel. Jeg stod og møffede rundt med sofaer et par uger før min fødsel, og jeg sad og lavede interviews og skrev tekster, når han sov, allerede knap en uge efter fødsel.

Hmmm…

Når jeg lige læser de fem trælse ting igennem, kan det godt lyde som ynk. Det er altså ikke ment sådan. I skal ikke have ondt af mig. Jeg har selv valgt det, og det er naturligvis også sat på spidsen. Men det er altså ingen fest at være selvstændig, og det har mange ellers en drømmeagtig forestilling om, at det er. Derfor det her lille skriv.

Og så et kæmpe opråb til alle dem, der drømmer om at blive selvstændig. Gør det, du drømmer om, også selvom det ikke er en walk in the park. Det er det hele værd, når det går godt – og lærerigt når det ikke gør ☺️

Det er snart den tid på året, hvor du kan dekorere med græskar. Se lige vores lille inspirationsside til netop det lige her. Det er SÅ fint, hvis vi selv skal sige det 😊😊