Fredags-tanker: Livet er lettere med gode naboer

Jeg bliver helt glad i låget – jeg har lige fået en besked fra en veninde, der efter næsten et helt liv på Vesterbro er flyttet i rækkehus i Hvidovre med hæk og en nabo at deles med den om. Og det går forrygende af flere grunde, men især fordi naboen og de andre på vejen har vist sig at være alletiders.


”Vores nabo, Kaj, kom over med grene til os forleden. Er han ikke sød,” skriver hun til mig i morges, da jeg lægger et foto op på Instagram – @voresgamleskole med grene fra haven. Og JO SGU da, det er mega sødt og total meget dét der gør, om man elsker sin vej eller ej☺️ 

Det der med naboer fylder meget, både når man skal købe og når man bor i sit hus – det har jeg tænkt meget over på det seneste. Vi har være heldige med vores naboer både her og i vores tidligere hjem undtagen et par gange, men med virkelig mange flytninger gennem årene skal der jo også være et par svipsere imellem. 

Gode naboer gør glad

Her hvor vi bor nu, er vi først ved at lære vores naboer at kende. De er søde, men det er anderledes her på landet end i byen, hvor vi boede i (halvt)hus. Her er vi længere fysisk fra hinanden. Før vi købte vores halve hus, boede vi i lejlighed, og her levede vi helt tæt på naboerne, men snakkede vi sjældent med dem. Det hører man jo ofte folk sige, men ifølge et par artikler, jeg har læst, om emnet naboskab, er det en meget generel tendens. For de flestes vedkommende er det først, hvis de køber hus, at de for alvor begynder at investere i det gode naboskab.

Artiklerne peger på, at det gode naboskab giver fællesskab og tryghed, og at vi mennesker automatisk bliver gladere, når vi har gode naboer, som vi ved, holder øje med vores hjem, som vi kan spørge om hjælp og få en hyggesludder med. 

Og de har jo ret. I byen kan man mærke naboerne på en helt anden måde end herude på landet, hvor der er længere mellem husene. I en lejlighed kan man lugte og høre dem hele tiden, så der er man måske allerede tæt nok på.

Da vi flyttede i vores halve hus i Nordvest var vi stadig tæt på vores naboer, men havde bedre mulighed for at være os selv, og den kombination er måske en af de ting, jeg savner mest ved vores liv i byen. Jovist det var også ind imellem en af de ting, der var irriterende ved at bo i byen, men ikke desto mindre mangler der lidt liv herude på vores store grund ind imellem. I vores halve hus i Nordvest havde vi de dejligste underboer, som vi mødtes med ind i mellem, lånte ting af og sludrede med i indkørslen. Hvordan vi kunne finde på at flytte fra dem, er os stadig en gåde (nå det er en anden sag)…og når vi gik rundt derhjemme i stuerne, følte vi os altid omsluttet af folk, fordi husene stod så tæt – der var børnefamilien på den ene side, de to ældre mennesker på den anden, eneboeren overfor og andelsforeningen bagved med hr og fru sherif ved roret, når beboerne skulle samles til fællesarbejde og hygge – ingen af dem kendte vi særlig godt, men de spillede en aktiv rolle i vores hverdag, fordi vi boede så tæt, og det var trygt.


I huset her er der en helt anden frihed (som er skøn) men dermed også en snert af ensomhed, for vi render sjældent på naboerne. De er enormt søde og vi snakker også, når vi ser hinanden på vejen, vi har fået legetøj af flere af dem og vi kigger efter hinandens huse, men det er ikke længere umuligt at undgå hinanden. Det var det i Nordvest, lidt som på den villavej, min veninde og familien er flyttet til – her render de også på hinanden til og fra arbejde, kan høre hinanden i haven, låner værktøj af genboen og få grene af naboen, og det er da det dejligste😀

Lige der hvor vores hus ligger er grundene store, så man kan nemt og bekvemt gå ind og ud af sin bil og køre væk uden at møde nogen…og det er da rart, men det gør også, at man ikke lige falder i snak over hækken. 

Hvor vil jeg hen med alt den tekst om naboer? Jo jeg vil hanke op i mig selv. Min mission er, at det vil jeg gøre noget ved. Falde lidt mere i snak med naboerne, larme så meget fra bunden af haven, at jeg automatisk forstyrrer dem inde ved siden af og så snakke lidt. Eller gå lidt flere ture op og ned ad vejen, så jeg måske kan hilse på og tale mere med naboerne.

God fredag derude😄

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *