Har du corona-kuller? Tips til ting du kan lave i haven


Haven: Det er oplagt at bruge lidt ekstra tid i haven for tiden – vi har samlet et par gode råd til dig, der ikke for alvor er kommet i gang med at gøre dit uderum og haven forårsklar endnu.

Det er ikke længe siden, jeg (MetteMaje) lavede et interview med Charlotte fra @flowermyday.dk og Louise Møller fra Haveselskabet til en avisartikel i Jyllands Posten om alt det, man bør gå i gang med i haven i marts. Jeg er jo selv have-nyder, men slet ikke på samme niveau og med den erfaring, som Louise og Charlotte har – så jeg suger alt viden til mig, og det skal da også vise sig at komme mig til gode nu, hvor jeg har ekstra tid til at gå i haven (eller rettere…nu hvor jeg er nødt til at passe Bernhard og bruger tiden i haven – i mens Daniel arbejder, og vi venter på, at han får fri, så jeg kan arbejde).

Psttt! Se Charlottes egen smukke have og skønne hjem lige her

For midt i den lidt underlige og triste tid er havearbejde en god lindring, og derfor har vi herhjemme skyndt os udenfor, så snart arbejde og vejret tillader det – vi overtog jo først huset og haven slut på sommeren sidste år, så vi er stadig i gang med vores første år her. Der er en del, der skal laves, og vi når langt fra det hele i år (det kræver meget arbejde, og vi blive forældre igen til maj – så vores tid er knap). Men her er noget af alt det, vi er gået i gang med herhjemme.

Læs med – måske kan du blive inspireret til at gøre det samme☺️

Haven – fliserne er blevet renset

Det har vi gjort indtil nu:

1. Rense fliser for skidt og ukrudt
Det er mest Daniels projekt – men sikke en forskel. Han har for noget tid siden købt en fliserenser fra Nilsfisk, som han over et par weekender har brugt på vores fliser. Det kræver knofedt og vand og tid – han er gået frem og tilbage, frem og tilbage for at skrubbe fladerne. Og bagefter har han spulet for at fjerne skidtet og gjort det hele igen. 

Til sidst fordelte vi sand ud over fliserne – de er nu rigtig fine, men vi er klar over, at det ”kun” holder sommeren ud, så skal de have igen. Men alternativet var meget beskidte og grimme fliser.

Se det flotte resultat vi har fået på terrassen lige her på vores Instagram 100kvm_eventyr☺️

2.
Hive nyt ukrudt op i bede

Jeg er vel efterhånden det, man næsten kan kalde højgravid – så det går langsomt. Men jeg har hevet ukrudt op i bede og krukker, og forsøgt at fjerne en hel del efeu, der har fået lov til at vokse alt for længe i haven.

3.
Beskære buske

Der er en del buske og træer i haven og det er skønt. Men meget af det har fået lov til at stå næsten uberørt i en rum tid, så vi har haft den store hækkesaks fremme for at skære ned og skære til.

Vi har fældet en enkelt stor busk og skåret det andet til – vores have er meget lille, så for at få en lille smule plads til drivhus, højbede og græsplæne, har vi skåret de store buske ind til benet. 

4.
Gøre krukker rene og klar til nye blomster

I samme omgang som vi rensede terrassen, fik vi også spulet og skrubbet en hel del krukker, så de er klar til at blive plantet til igen. Vi havde et par krukker med buske i, som vi har plantet ud, og så har vi skilt os af med et par halvdøde planter også. 

Se forresten her hvordan du får dine forårsblomster i krukker til at holde helt til sommer.

5.
Hive gamle rødder op og gøre klart til nyt

Der stod en del store rødder fra gamle træer i haven, da vi overtog huset. Vi havde også store rødder fra den busk, vi fjernede. Dem forsøgte vi forrige weekend selv at hive op – en umulig opgave. Så vi fik en havemand til at komme med sin havefræser og fjerne dem for os. Og det var gode penge givet ud, vil jeg sige.

6. 
Gjort klar til såning af græs

Der stod gamle højbede midt på græsplænen, da vi flyttede ind og flere steder var alt invaderet af efeu. Det har vi fjernet og gjort klar til at så græs – vi har faktisk sået lidt, men jeg tror ganske enkelt det blev gjort for sjusket, til at der kommer noget. Såå…

Haven – der arbejdes hårdt med havefræseren

Det vil vi gøre de kommende uger:

1.
Sætte drivhus op

Jeg HÅBER sådan, vi får drivhus op denne sæson. Uanset hvad så ved jeg, at det kommer op så sent, at vi måske ikke rigtig kan få gavn af det i år. Men det er helt orden, hvis bare det kommer op. 

Der er bare det problem, at min far skulle hjælpe med det i Påsken. Og nu ved vi jo ikke, om han overhovedet må komme, nu vi døjer med corona-virus. Jeg håber på, krisen driver over hurtigere over end de fleste af os frygter. Ellers siger Daniel, at han selv sætter det op – meen det er nok meget godt at være to om det.

2.
Plante græs (og måske fjerne mos først)

Vi skal måske fjerne mos i plænen – jeg ved det ikke. Jeg er egentlig fan af en lidt rodet have, hvor der er også er plads til mos. Men nu vi er i gang med at rydde op i græsset, fjerne efeu og skære buske til, så får vores mos måske også en tur. Bagefter skal der plantes græs (igen😊).

3.
Forsøge os med georginer

Jeg havde egentlig opgivet tanken om at plante noget og forvente en frodig have i år, fordi der er så meget, som skal ryddes op. Og fordi vi skal have endnu en søn i maj, så der bliver nok at se til…jeg bliver sikkert bænket på sofaen for at give mad det meste af foråret og sommeren.

Men nu har jeg alligevel fået lyst til at plante georginer i en stor krukke eller to, for det er jo den skønneste blomst – jeg har læst lidt om at have dem i krukker på livsnyderhaven.dk, så nu tror jeg, jeg vil gå i gang med det lille projekt. 

Hvis du gerne vil i gang med georginer, kan du med fordel plante dem i små potter et solfyldt og frostfrit sted allerede nu eller måske om en uge eller to. Plant dem ikke dybere end fem centimeter, og vent så på at de spirer. Senere kan de plantes ud i en større krukke, og når frosten helt sikkert er forbi, så kan du stille dem ud i solen på din terrasse – og så kommer der forhåbentlig smukke blomster i sensommeren.  

4.
Slibe vores terrassebord

Det bliver Daniels opgave. Men det store gamle træbord + vores små borde trænger til at blive slebet, hvis de skal holde en sæson til. Jeg håber, han gør det i weekenden, så vi kan komme lidt på plads på terrassen efter flere uger uden noget på den.

5.
Nyde en kop kaffe i forårssolen – når den kigger frem

Dét må være den vigtigste opgave af alle. At stoppe op, nyde forårssolen, livet og mærke varmen på kroppen. Herhjemme er vi (mest Daniel) ret dårlige til at tage den slags pauser, når vi er i haven. Han knokler af sted og kaffen bliver som regel kold. Jeg er bedre til det, men mest hvis jeg er alene. Men min plan er at tvinge ham ned i gear ind imellem og sætte ham ved siden af mig på trappen til terrassen…og bare sidde lidt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *