Har du skimmelsvamp? Sådan ved du det

Skimmelsvamp er noget, de fleste husejere frygter. Det gør jeg (MetteMaje), og jeg har derfor op til flere gange haft eksperter ude og kigge på flere af mine boliger, fordi jeg var nervøs for skimmelsvamp. Heldigvis har jeg indtil nu kun haft frygten, men har du mistanke om skimmelsvamp i din bolig – så læs med her og bliv klogere på tegnene.

Skimmelsvamp findes i de fleste boliger i mere eller mindre udbredt grad. Det er naturligt, at der indimellem kan vokse meget lidt på fliser i et hjørne af badet eller på vindueskanten mellem glas og træ. 

Det kan vaskes ned med Rodalon, men du skal tage selv det mindste tegn på skimmel seriøst og gøre noget ved indeklimaet, fordi det er skyld i, at skimmelsvampen opstår. I mange boliger opstår der større plamager med skimmelsvamp i kælderen, i et hjørne mellem loft og væg, i de ubrugte kolde rum, på badeværelserne, i hulrum etc. Skimmelsvamp kan opstå alle steder, så længe forholdene er gunstige for vækst.

Tror du, du har skimmelsvamp i din bolig? Eller går du og døjer med dit helbred, når du er i dit hjem?

Læs her, hvilke symptomer du kan få ved skimmelsvamp:

Sådan reagerer din krop på skimmelsvamp

En af de første steder, du kan mærke skimmelsvamp, er på din krop. Vores kroppe reagerer forskelligt, og vi har også forskellige niveauer af følsomhed overfor skimmelsvamp, men mange vil få reaktioner som disse:

– Du har ofte hovedpine.
– Du oplever træthed.
– Du kan være svimmel.
– Du kan gå rundt med røde øjne, der klør.
– Din næse løber muligvis.
– Du er ofte syg, har feber og en følelse af forkølelse.
– Du får problemer med luftvejene og måske endda astma.
– Du hoster og nyser.
– Du klør flere steder på din krop.

Lyt til det, din krop fortæller dig. Det behøver naturligvis slet ikke at skyldes skimmelsvamp i din bolig. Men har du udelukket alt andet og undrer du dig, så overvej, om indeklimaet er godt nok, og tjek for skimmelsvamp.

Er skimmelsvamp ikke noget for dig, så bliv klogere på badeværelsesmoden lige her. Eller læs lidt om alt det gode ved at bo i byen igen efter et par år på landet – lige her.

Sådan ser du, om du har skimmelsvamp

Det er tit tydeligt at se, hvis du har skimmelsvamp på de åbenlyse flader i de rum, du opholder dig i. MEN der er rigtig mange tilfælde, hvor skimmelsvampen putter sig. Her skal du lede efter den i hulrum bag skabe, inde i skabe, skakter i huset, skunken, bag gammelt tapet osv.. Tjek alle de skjulte steder i din bolig, hvis du er i tvivl. Og få eventuelt en professionel til at kigge på sagerne. Uanset hvad er det en god idé med eksperthjælp, hvis du opdager store områder med skimmelsvamp og har brug for en vurdering af problemet og løsningsforslag.

Sådan kan du se, om det er skimmelsvamp, du har fundet:

– Lugt til det. Lugter det hengemt af mug og jordslået, så har du sandsynligvis skimmel.
– Kig på det. Er der mørke plamager og pletter, som ligner mug, er det sandsynligvis skimmel.

Sådan opstår skimmelsvamp i din bolig

Skimmelsvamp kan opstå i alle hjem, men der er en masse faktorer, der spiller ind, når det sker. Dårligt indeklima med for meget fugt og for lidt ventilation er den hyppigste årsag. Her er de ting, du skal være opmærksom på:

– Skimmelsvamp elsker fugt, så det kan nemt opstå i områder, hvor der er for lidt ventilation, eller hvor der har været fugtskader.

– Er luftfugtigheden for høj i din bolig, kan der opstå skimmelsvamp. Hvis dit hus er isoleret for godt, og du ikke får luftet ordentligt ud.

– Har du ingen varme på, kan der også opstå skimmelsvamp i dit hus.

Sådan undgår du skimmelsvamp i din bolig

Det er klart, er skaden først sket, og har du fået skimmelsvamp i din bolig, bør du søge professionel hjælp til at få den væk. Er det en smule i vinduet eller på badeværelset, kan du forsøge at fjerne det med Rodalon eller andre produkter til formålet, og så skal du begynde at ændre på forholdene i din bolig. Her er, hvad du selv kan gøre:

– Luft ud hver dag gerne 3 til flere gange i cirka ti minutter. 
– Sørg for god ventilation i badeværelset, og tænd det når du går i bad. Åben gerne vinduet bagefter. 
– Tør ikke tøj inde i din bolig
– Tænd for emhætten, når du laver mad og luft gerne ud i forbindelse med det.

Forsøg i det hele taget at tænke over, at der skal ske en udskiftning af luften i din boligs rum i løbet af dagen, så der ikke ophober sig fugt. Det er meget bedre at forebygge mod skimmelsvamp, end at skulle rette op på det, når først det er i boligen. Det er en sej og ofte dyr proces, som du sikkert helst vil slippe for – det vil vi i hvert fald helst selv, og det er derfor vi skriver dette indlæg og generelt er opmærksom på det i vores hverdag☺️

Psst!!! Vil du hellere læse om noget rart og fint, så kig lige den her skønne bolig i udkanten af Århus – et morderne familiehjem i et meget gammelt bindingsværkhus. Se det her.

Puha ovenpå sådan en omgang, skal det blive rart med lidt fint og hyggeligt at kigge på – måske noget smukt til boligen. Tag et kig på vores lille shop her.