Hunde-guide: Fordele og ulemper ved at bo med en lille bomuldshund


Bomuldshund: Hjemme hos os bor vi sammen med Birthe – vores lille hvide bomuldshund gennem de sidste seks år. Vi er ret vilde med hende og viser hende ofte frem på vores Instagram @100kvm_eventyr. Og når vi gør det, er det stensikkert, at vi får henvendelser fra folk, som vi kende til race OG om hun fælder, og hvor meget arbejde sådan en bomuldshund kræver.

Lad mig starte med at skrive, at Birthe ikke fælder – slet ikke. Hun er en bomuldshund, men hun kan godt svine alligevel. Og selvom hun ikke fælder og er lille, så fylder hun stadig meget. På andre måder end en stor hund, og det skal du på en måde være ok med, hvis du vil bo med en lille selskabs- og skødehund, som Birthe er.

Overvejer du at købe en lille hundehvalp til dig og din familie, så får du her et par tanker fra mig omkring det at være hundeejer til en lille bomuldshund – måske kan det hjælpe dig til bedre at kunne beslutte dig for, om det er den slags hund, du/I skal have.

Skal du forresten i gang med at indrette et sommerhus denne sommer? Få en masse inspiration lige her.

1.
Hun fælder ikke, men…

Birthe er en blanding af en Maltaser og en Lhasa Apso – lavet en juleaften ved et uheld, da en mors og datters hunde sneg sig væk et ubevogtet øjeblik. Birthe er lille, hvid og har pels som filter i et væk. Men hun er en bomuldshund, så hun fælder ikke og er allergivenlig. Vi skal ikke gå og samle totter af pels op efter hende eller støvsuge hundehår op i et væk. 

Det betyder desværre ikke, at hun ikke sviner – det gør alle hunde. Hun slæber alverdens skidt med sig ind især i pelsen, når hun har været på tur udenfor, eller når havedøren står åben om sommeren. Selvom vi tørrer poter efter en tur udenfor, vil der altid være spor fra hende hver dag indenfor. Og når hun er i løbetid, så pletter hun, og det kan ikke undgås at der kommer lidt her og der, selvom hun får hunde-bind på. 

2.
Hun vil være en del af familien

Birthe er en ægte skødehund. En selskabshund uden hæmninger. Så når vi samles for at hygge, så skal hun være med, og hun insisterer på opmærksomhed, når vi har gæster og sidder midt i maden. Det er måske et opdragelsesproblem fra vores side, men uanset hvad så skal Birthe have meget opmærksomhed, kram og nærvær hver dag.

Sådan en hund som Birthe bliver i den grad en del af familien. Du kan ikke sætte hende i en hundegård dagen lang, og hun følger dig rundt fra rum til rum ind imellem selv på toilettet – som et lille barn. Det skal du ville – men vil du det, så er det også noget af det skønneste ved sådan en lille hund. Der er altid en at nusse og kramme, og der er altid en, som kommer over og putter hos dig og giver dig nærvær…det går jo begge veje☺️

3. 
Hun er nem i hverdagen

Hvis du er med på præmissen om en hyggehund, der altid gerne vil være i nærheden af dig, så får du samtidig en ret nem hund med sådan en som Birthe. Hun kræver ikke meget i løbet af en dag. En gåtur her og der, men det er stort set også det. Hun kan sagtens tøffe rundt en hel dag og sove i det rum, du nu er i. Hun kræver ikke timevis af motion eller træning. Hun er glad for en lille eller mellemlang gåtur, og vores Birthe foretrækker ro og hygge. 

Vi købte Birthe, før vi flyttede fra København til Sydsjælland og tilbage til Herlev – heldigvis er hun nem at flytte med, hun er glad, der hvor vi er. Men hvad med os. Har vi fortrudt alt det flytteri? Læs med her.

4.
Hun er en udgift hver måned

Som alle andre hunde udgør Birthe en udgift for vores familie hver måned. Det skal du altså huske, når du anskaffer dig en hund. Der er foder, godbidder, lorteposer og andet udstyr, der er besøg hos dyrlægen, vacciner, forsikringer og for vores vedkomne også besøg hos hundefrisøren. Birthes hår er en blanding af to racers og det gro total tæt ind i hinanden. Vi kunne godt klippe hende selv, men vi vælger at få det gjort af en prof…det er simpelthen meget nemmere og resultatet bliver flottere.  

5.
Hun har temperament 

Mange siger, at store hunde har et mere roligt temperament end små hunde. I vores tilfælde er det rigtigt – Birthe er den sødeste, rolige og rare hund overfor os, men hun kan være noget så sur på andre hunde. Her finder hun sig ikke i noget, og synes hun ikke om den hund, der nærmer sig hende, så får den lige en ordentlig omgang gø med på vejen…det kan godt være lidt anstrengende, når vi går tur.

Hun er også en ”stor” vaghund, så der skal ikke gå mange larmende folk forbi vores have, før hun gør af dem. Og får vi gæster, så gør hun også, når det ringer på. Kan hun ikke straks genkende dem, bliver hun ved…stakkels fragtmand. Hun er deres hade-hund. 

Det skal siges, at det muligvis har noget med vores opdragelse at gøre. Det vil vi ikke benægte, og andre ville måske have undgået det. Hvem ved☺️

6.
Hun får lov til mere end store hunde

Når man har en lille hund som Birthe, så bliver det pludselig meget tydeligt, at det kan være en fordel for en hund at være lille af sig. På en eller anden måde får hun altid liiige snydt sig op i sofaen, selv hos dem som ikke vil have hunde i deres møbler….for hun er jo så lille og kær, og hun sviner jo ikke, siger de.Det gør det nemt for os at have hende med på tur. Vi kan altid have hende under armen til familiekomsammen og andet, og ingen insisterer på, at hun skal blive hjemme. Hun fylder jo næsten ingenting, virker det som om, folk tænker. 

7.
Hun går i hjertet på en

Altså selvom en hund koster både penge og tid, så er der ingen tvivl om, at for os var det helt rigtigt at få hund, da vi gjorde – også selvom der senere er kommet et barn til, og de ikke altid er de bedste venner, og Birthe til tider må vige pladsen for vores søns behov. 

En hund som Birthe giver sin helt egen form for kærlighed og afkobling i hverdagen. Hendes evige tilstedeværelse skaber en rolig form for frirum i en ellers travl og hektisk hverdag. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *