Klatreplanter til haven – gode planter til en nybegynder?

Jeg kan ikke prale af at være ekspert i havespørgsmål og blomstrende buske, men det forhindrer mig nu ikke i at drømme – og jeg har fundet tre klatreplanter, jeg MÅ have i min have (på et tidspunkt).

Har du grønne fingre? Eller ønsker du dig bare en smuk, vild og blomstrende have uden at vide, hvad det kræver af dig? Jeg er nok (desværre) mest sidstnævnte type, om end jeg bilder mig ind, at jeg får mere og mere styr på det med haven som tiden går.

I skrivende stund er vi ENDELIG blevet færdige med vores anden terrasse, og eftersom vi snart har boet her i tre år, kan man vel godt sige, at det var på tide!? Vi mangler stadig havemøbler og alskens andre ting, men på en eller anden måde svæver mine tanker altid hen på, hvilke planter jeg mon kan snige ind i haven – og jeg ønsker mig i den grad at plante en klatrende et-eller-andet med fine blomster, som kan kravle rundt på vores hegn.

Så… jeg har googlet mig frem til fem forslag på klatreplanter, som jeg umiddelbart tænker, jeg kan klare. Måske bliver du også fristet?

Klematis – den blomstrende terrasse

Jeg har næsten besluttet mig for, at jeg vil plante en klematis op ad det ene hegn. Jeg kan læse mig frem til, at det er “den oplagte sort at begynde med, hvis man savner tætte, blomstrende klatreplanter i haven” – og det gør jeg.

Der findes et hav af forskellige sorter, og de kan blive op til 10 meter høje. Nu er mit hegn godt nok kun 1,60 m. højt, men jeg håber, den måske vil klatre henad i stedet.

Eneste lille minus er, at jeg egentlig gerne vil plante den på vores sydvendte terrasse, men google mener, at den har det bedst med øst- eller vestvendte placeringer. Hmm… Hvis man gerne vil have succes i haven, er det nok bedst, hvis man følger rådene. Øv! Men så må den om på den anden terrasse i stedet 🙂

Klatreplanter
Billede af Oliver Ash fra Unsplash

Blåregn – min evige drøm

Som så mange andre er jeg helt forgabt i blåregnen. Siden vi flyttede ind, har det været min evige drøm at plante sådan en op ad sydgavlen, men for nogle uger siden overtog vi et flot figentræ af naboen, og det har fået den plads. Så… Jeg leder efter et andet sted. Men en dag!

Drømmer du også om en blåregn, kan jeg fortælle, at den efter sigende er ret nem at få til at vokse i Danmark. Så der er håb også for os, der endnu ikke er så havekyndige 🙂

Blåregn, blomster, planter, haveliv, udeliv, boligindretning, Milano, designweek, klatreplanter
Den smukkeste blåregn på gaden i Milano

Kaprifolie – til hegnet mod syd

Efter lidt research har det jo vist sig, at jeg ikke kan plante en klematis, der hvor jeg havde forestillet mig, så nu tror jeg, at jeg går med en kaprifolie i stedet. Den findes i et væld af sorter, og med lidt held er jeg ret sikker på, der findes en, som kan tåle at stå i solen i vores jord, som er ret leret.

Det korte af det lange er i virkeligheden, at alt det her med haven – det er jo umuligt at læse sig frem til. Der er ikke så meget andet at gøre end at prøve sig frem. Går den, så går den. Gør den ikke, ja, så må jeg prøve igen.

Kaprifolien får i hvert fald chancen, og jeg tror, den kommende weekend er helt perfekt at plante i 🙂

Kaprifolie – klatreplanter
Billede af Annie Spratt fra Unsplash

Har du gode forslag til klatreplanter, der blomstrer, så modtager jeg hellere end gerne gode tips.

Vil du bare gerne have mere inspiration til haven, så læs artiklen Inspiration til indretning af terrasseneller Skab en indbydende hyggekrog i haven“.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *