Når du flytter fra stort til småt – et par gode råd fra en der selv har prøvet det


Jeg har lige rykket to flyttekasser ud af gæsteværelset og ned i kælderen. For en måned siden flyttede jeg dem op, efter de allerede en gang havde været i både kælderen og i stuen. Pladsen er nemlig trang, og vi har taget for mange ting med ind i vores nye hus – og når først tingene er inde, kan det være svært at overskue. Derfor har jeg samlet et par simple råd til dig, der skal flytte fra stort til småt.

Skal du flytte fra et stort hus eller lejlighed til et mindre sted og dermed leve mere småt – så gør dig selv en STOR tjeneste og erkend det, før du er flyttet ind i det nye.

Det er fire måneder siden, vi flyttede fra 300 m2 til 100 m2 – altså fra stort til ret småt. Vi er stadig i gang med at vænne os til alt det nye….ny børnehave, nye indkøbsmuligheder, ny vej, nye naboer osv. Osv. Men alt i alt er vi landet godt. Vi er flyttet ind på en utrolig fin vej med søde mennesker, så alt er fino på den front.

Dengang vi skulle tage beslutningen om at flytte tilbage til byen igen, hjalp det os meget når vi snakkede med andre, der havde prøvet det samme – og jeg læste en del artikler a la den her om en familie, der har fortrudt deres ryk fra by til forstad – selvom vores historie er lidt anderledes, vi er trods alt ikke flyttet helt ind i byen igen.

Det lille hus med mange ting

Livet i det nye hus går altså godt, MEN i selve huset er der stadig en mild form for kaos. Vi kan nemlig ikke rigtig komme på plads. Hvorfor? Jo, vi slæbte alt for mange ting med os og alt for store ting. Den fejl bør ingen begå, for det forhindrer en i at indrette sig godt i det nye lille hjem.

At bo i et stort hus har altid været en drøm for mig, så da vi flyttede ind på skolen med de store rum, indrettede vi os også stort. Vi købte et kæmpe snedkerbord, vi satte en stor vitrine ind, købte store lamper, satte store skabe op og planter i store størrelser. Vi havde så mange rum, at vi kunne bruge alle de smukke spiseborde, vi havde samlet over årene i dem. Og det var jo skønt. 

Nu er der lidt mere luft i stuen…

Ting tager tid

Men da vi flyttede og skulle pakke ned, skulle vi så også beslutte, hvad vi ville sælge videre til de nye ejere, hvad vi ville lade blive og give væk eller sælge til andre, og hvad vi ville tage med. Og det var svært, for vi holder altid meget af vores ting. De stod så flot i stuerne, og det kunne de da også i det nye hjem, tænkte vi.

Jeg ved ikke, hvad vi forestillede os. Et spisebord på over tre meter, kan jo ikke være i en kombineret stue, spisestue og være-rum på måske seks meter. Alle møbler var giga i det nye hus. Vores mange skabe fylder stadig det ene værelse. Men vi kom da heldigvis til den erkendelse, at det ikke gik med spisebordet for godt en måned siden. Vi solgte det tilbage til de nye ejere af skolen sammen med den smukke lysekrone. Det passer bedre ind der. Og vi kan også bedre skabe et nyt hjem her, nu hvor vi ikke er bundet af minderne fra noget andet. 

Vil du gerne undgå at bo med ting til op over ørerne, når du flytter fra stort til småt – så gør sådan FØR du flytter:

1.
Sørg for at have god tid
Når du sidder og pakker dine flyttekasser, eller går rundt i stuerne i dit store gamle hjem, så sørg for at have god tid. God tid til at gennemgå det hele. Kig grundigt på hver eneste ting. Beslut dig for, om den har værdi for dig eller ej. Tænk måske over, om den har en naturlig plads det nye sted, eller om den vil fylde og optage plads for noget, du endnu bedre kan lide. Og put den så i tag-med-kassen eller til-genbrug/salg/gi-væk-kassen. 

2.
Sørg for at måle dit nye hjem op
Hvis du allerede har fundet et nyt hjem, før du flytter fra det gamle, så udnyt det i flytteprocessen. Besøg din nye bolig, gå rundt i den og kig nøje på rumfordelingen og størrelsen på rummene. Mål rummene og sæt det i forhold til de møbler, du har derhjemme. Prøv endda at sætte noget farverigt tape på gulvet i den størrelse, dine møbler har. 

Det kan få dig til at indse, at dine gamle møbler ikke alle kan være i en stue, der er fem gange mindre end den gamle. Og det kan få dig til at se mere klart, hvilke møbler det vil give mening at tage med til det nye sted – når der ikke er plads til to sofaer, hvilken er så bedst? Hvilke fire ud af de tolv spisestuestole er bedst? Og vil én gulvlampe være bedre end tre?

3.
Sørg for at give slip på det gamle hjem
Nu har du taget et valg om at flytte – enten af lyst eller af nød. Når den beslutning er taget, skal du tvinge dig selv til at give slip på alt det gamle. Dit nye hjem vil altid være anderledes end det gamle, og derfor skal du også opgive idéen om, at det nye skal indrettes som en kopi af det gamle. 

Glæd dig i stedet over, at du nu har muligheden for at skabe nye spædende stemninger. Leg med indretningen og tilfør din tilværelse nye elementer kombineret med få af dine gamle ting – dem du holder mest af i hele verden. Tag dem med og giv slip på de andre. Husk – dine ting skal ikke eje dig, for så bliver det meget svært at folde vingerne ud.

Psst! Vil du se, hvordan vi boede, dengang vi boede inde i NordVest og endnu ikke havde købt skolen? – Så kig med lige her.

Og drømmer du om at blive selvstændig, så læs Camillas nyeste skriv om emnet lige her.

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *