Renovering for få midler – køkkenet har fået ”nyt” look

Da vi overtog den gamle skole for 14 måneder siden, sagde vi til vores venner at vi ville tage det stille og roligt. At det med renoveringen skulle ske gradvis og vi ville nyde livet i mens. MEN vi gjorde det modsatte, vi satte i gang med 100 kilometer i timen og er først stoppet op nu, hvor køkkenet er færdigt – men én ting har vi gjort, som vi sagde. Vi har holdt liv i alt det gamle i huset, som ikke behøvede at blive skiftet ud.


Således har vi istandsat (renoveret er nok så meget sagt) det køkken, som stod i huset, da vi overtog det, og vi har gjort det for næsten ingen penge.

Kigger man på før-billederne vil man se et super hyggeligt køkken med skønne farver på væggen i solid stand og et klassisk korkgulv fra 80erne. Det var sådan set ok – og flere har siden undret sig over, at vi ikke beholdt de blå vægge – MEN vi elsker jo, som I kan læse her, hvide vægge, så sådan blev det ikke.

Rummet fungerede og køkkenet var i god stand, selvom det efter alt at skønne er sat op for næste fyrre år siden. Men der skulle ske noget – enten skulle det hele rives ud og et flot snedkerkøkken skulle ind. Det kunne være flot, men også dyrt. IKEA-løsningen så vi ikke for os, især fordi det gamle køkken var et ældre snedkerkøkken og fuldt funktionelt, og derfor kunne vi simpelthen ikke få os selv til at pille det ned. 

Vi satte det i stedet i stand ud fra tanken om at bruge alle de rester, vi havde i huset. Vi pudsede væggene med det sidste materiale, vi havde til overs fra stuerne og værelserne ovenpå. Vi malede væggen med rester, og vi malede gulvene med rester af den grå gulvmaling fra Beckers (alle spørg, så nu skriver jeg det, men det er ikke en betalt reklame), som vi også brugte i stuerne og nu er gulvet smukt gennemgående i alle tre rum nedenunder. Vi sleb køkkenet og gav det mørk olie, som vi havde købt for længe siden og aldrig fået brugt. Recycling og upcycling når det er bedst.

Til- og fravalg i processen

Men men men vi er ikke hellige, og vi betalte os faktisk fra at få gulvet slebet. Daniel har selv ordnet de andre gulve i underetagen, men han er kørt fuldstændig træt i gulv-arbejde, så vi fik en god gulvmand til at tage gulvet her og det sidste på første sal OG det var godt givet ud.

De gamle fliser på væggen er noget af det, der har fået lov til at blive i køkkenet – og jeg kan lige så godt være ærlig. De deler vandene herhjemme. Jeg elsker dem og deres blå kant, og det var en af de ting, vi (jeg) faldt for ved huset. Daniel kan godt lide dem, men han synes ikke, de passer ind i køkkenets stil. Men jeg synes, de er så tilpas skæve i deres udtryk, at de bryder alt det ordentlige og ensfarvede i rummet, så det ikke bliver for pænt. 

Nu vi er ved den blå farve – jeg er slet ikke et blåt menneske, jeg elsker grøn og rosa, men ikke blå så meget. Men dem der boede her før os, ELSKEDE blå og havde blå på både vægge, karme og deres ting. Og det har altså smittet lidt af – jeg er blevet vild med (bitte) små detaljer med den klare blå farver, der går igen i flere af vores ting. Det har fået lov til at blive på fliserne, det er i vores lysekrone i spisestuen, på et de smukke hundefotografier fra Petra Kleis og i en krukke, skål og kop her og der. Det er fedt.

Naturfarver og rolig indretning

Når man sådan overtager et allerede eksisterende køkken, så er mange af grundelementerne faktisk sat på forhånd. Vi har ikke flyttet håndvasken, vi har flere låger end skuffer, vi har en søjle med ovn og køkkenet er placeret i enden ved vinduerne i en u-form.

Det er klart, der er ting i det nu istandsatte køkken, som har været besluttet på forhånd for os, og der er dele af det, som vi elsker – men der er også elementer, vi ikke selv ville vælge. Vi ville måske have vendt køkkenet om, vi ville gerne have undværet søjlen med ovnen og i stedet have et flot gaskomfur osv. Osv. Men de anker var ikke så store, at det var værd at hive hele køkkenet ud for – i hvert fald ikke de næste mange år. 

Vores køkken er stort, der er plads til et spisebord og hyggehjørne + et hjørne vi endnu ikke helt ved, hvad skal bruges til. Vi er slet ikke færdige med at indrette det, men præcis den del har vi faktisk ikke travlt med. Indtil nu har vi valgt at indrette det enkelt med få farver, for der sker så meget i køkkenet hele tiden af madlavning fyldt med farver, så lige nu er det rigeligt. Resten må komme som inspirationen kommer til os. 

Indtil nu nyder vi bare at være i mål med denne del af huset, for køkkenet her er så solidt og rummer så meget historie, at det skal leve lidt endnu. Og med en fin makeover synes vi, det har fået lidt hjælp med på vejen, så det kan stå flot og stolt en rum tid endnu. 

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *