Iværksætter eller selvstændig - hvordan definerer du dig selv?

Selvstændig, iværksætter eller freelancer – hvordan definerer du dig selv?

Selvstændig – er det dét, jeg er? Iværksætter? Freelancer? I går var jeg på en workshop arrangeret af Hedensted Erhverv, hvor jeg mødte en række andre selvstændige, der hver især havde deres helt egen historie (det handlede om at finde ind til sin egen fortælling), og det – i kombination med det her indlæg af Laura Vilsbæk om at gøre (eller ikke gøre) karriere – satte gang i nogle tanker. For hvordan definerer vi egentlig os selv?

Eller måske nærmere hvordan definerer JEG mig selv, når det kommer til min såkaldte karriere. Jeg har det nemlig lidt som Laura Vilsbæk – jeg kan ikke helt forlige mig med karrierebegrebet. De billeder, der dukker op i mit hoved, er spidse albuer og folk, der kæmper om at komme øverst på stigen. Op på toppen af bjerget. Og der har jeg ikke lyst til at være. Jeg forestiller mig, at der er koldt.

Betyder det så, at jeg erklærer min karriere for fallit?

Et begreb under forandring

Jeg tror, at karrierebegrebet er under forandring. At det langt hen ad vejen begynder at handle mere om det gode arbejdsliv – ikke så meget om, hvor på karrierestigen vi befinder os. Det var i hvert fald, hvad jeg kunne høre på workshoppen i går. Særligt en Susanne fra Hyggehuset gav en god og ærlig forklaring på, hvorfor hun havde valgt at blive selvstændig – nemlig fordi hun drømte om et arbejdsliv, hvor hun selv kunne bestemme, og hvor hun kunne passe på sig selv.

Og kunne det ikke være fedt, hvis vi fokuserer på at have det godt, frem for at have mest magt, tjene flest penge, have den mest prestigefyldte stilling etc.? Hvis vi lader være med at sammenligne os med hinanden og i stedet kigger indad: Hvad gør DIG glad i dit arbejdsliv? Der er helt sikkert nogle, der bliver oprigtigt glade af at gøre karriere. Så lad dem om det. Jeg vil i hvert fald koncentrere mig om at holde fokus på dét, der gør mig glad.

Jeg har faktisk skrevet lidt om mit valg om at blive selvstændig. Hvis man kan kalde det et valg. Du finder indlægget lige her.

Køkken, hjemmearbejdsplads, @arablestreet, Camilla Skøtt, A little story, kontorindretning
Én af de ting, der virkelig gør mig glad, er at arbejde hjemme 🙂

Tilbage til definitionen af mit arbejdsliv

Jeg oplever indimellem, at det kan være svært at stå på mål for drømmen om “et godt arbejdsliv.” Det er som om, verden forventer, at man skal ville mere. Men jeg har aldrig haft ambitioner om at gøre karriere. Jeg har altid være arbejdsom, og jeg er ikke bleg for at give den en skalle – jeg vil bare gerne gøre det på min egen måde. Og jeg vil mest af alt gerne ha’, at der er balance i mit liv, så arbejdet ikke overskygger alt det sjove.

Der er bare det ved det dersens arbejdsliv, at det er lettest at forklare, hvis det har en titel. Men når folk spørger, hvad jeg laver, så ved jeg aldrig, hvad jeg skal svare.

Jeg laver mange forskellige ting. Og jeg har selv bygget det hele op sammen med Mettemaje. Men er jeg selvstændig, iværksætter eller freelancer?

Der er dømt begrebsforvirring på højeste plan i dag 🙂

En iværksætter defineres som en person, der starter nye virksomheder. Og det har jeg jo gjort. Men for det første er det længe siden, at virksomheden var ny, og for det andet er iværksættere noget helt andet i mit hoved. Det er folk, der lever og ånder for deres virksomhed. Som arbejder 100+ timer om ugen med 180 km/timen, som investerer hele deres formue i virksomheden og som jagter kapital og vækst.

Men jeg er ikke iværksætter i den forstand. Jeg arbejder benhårdt på at holde min arbejdsuge under 35 timer. Vi investerer ikke penge, før vi har tjent dem, og vi drømmer ikke om personale og kapitalindsprøjtninger.

Er jeg så “bare” selvstændig? Ja.

Selvstændig vs. freelancer

I starten kaldte jeg mig selv for freelancer, men en freelancer er én, der leverer arbejde på, ja, freelancebasis. Mettemaje og jeg skaber selv vores opgaver.

Altså kalder jeg mig for selvstændig. Men selvstændig er også et svært begreb for mig. Det lyder så alvorligt. Som om jeg gerne vil vokse min virksomhed stor og stærk. Jovist, vi vil gerne tjene penge, og det gør vi også – flere end vi havde turde håbe på endda – men ikke for enhver pris.

Så hvad skal jeg kalde mig? “Soloselvstændig” siger Laura Vilsbæk – men jeg er jo ikke solo. Jeg arbejder sammen med MetteMaje, og “duoselvstændig” lyder lidt tosset.

Hvad kalder du dig selv – og er din titel en stor eller lille del af definitionen af dig?

Pssst… Hvis du vil lære lidt mere om ups and downs ved livet som selvstændig, så læs Mettemajes perspektiv på tingene her.

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *