Skal du være nervøs for dug og kondens på ruderne?


I vinterperioden oplever mange boligejere, at de vågner op til dug eller kondens på ruderne, når det er morgen. Det kan godt skabe lidt nervøsitet, for hvorfor sker det og er det usundt? Det har vi kigget lidt nærmere på her.

Mange kender til, at der er dug eller kondens på vinduerne særligt om vinteren. Det ses ofte tydeligst efter en lang nat – og dug og kondens kan få de fleste boligejere til at ryste i bukserne. For er det nu et usundt tegn?

Det korte svar er: Ja og Nej!!!

Er du nervøs for, at du har skimmelsvamp i din bolig? Læs her, hvilke tegn du skal kigge efter.

Når en kold flade og varm luft mødes

Kondens på ruden opstår, når varm og fugtig luft rammer en kold overflade – derfor giver det god mening, at det ofte opstår i eksempelvis soveværelset, hvor vi hver nat udskiller store mængder fugt.

Mængden af kondens på vinduet, afhænger af vinduets type og naturligvis boligens stand og mængde af udluftning. Det er meget naturligt, at der opstår mere dug på nyere vinduer, fordi huset nu er blevet tættere.

Sker det, skal du tænke meget over udluftning i din bolig – det er vigtigt at lufte ud minimum tre gange om dagen af fem-ti minutter. Det kan også være en idé at få ventilationspaneler i ruderne i de rum, der er udsatte, og lade dem stå åbne. Ja, i et bryggers eller andre rum med meget fugt som et badeværelse, bør der også være et decideret ventilationssystem.

Når der opstår kondens eller dug på ruderne, så tør efter med en tør klud. På den måde undgår du, at duggen sidder og gør træet eller væggen fugtig.

Er du i gang med at flytte fra stort til småt? Få et par gode tips til flytningen lige her.

Hvis du ikke gør noget ved sagen

Kondens på vinduerne sker altså på baggrund af en naturlig proces, og det kan opstå i både nyere og gamle huse.

Men skal vi være nervøse for det?

Som udgangspunkt er kondens på vinduerne ikke farligt. Du skal blot holde øje med det og lufte godt ud + eventuelt overveje om der mangler lidt ventilation i din bolig.

MEN er duggen mere omfattende. Er den der konstant, og begynder der at komme brune pletter på væggene omkring ruderne, eller sætte sig store mængder af mug/svamp i ruderne er sagen en anden.

SÅ har du et problem, du er nødt til at reagere på. Dit indeklima er dårligt og den generelle luftfugtighed er for høj. Og det kan give luftvejsproblemer, astma, allergi og problemer med alt fra koncentration til hukommelse.

Opstår der decideret svampe-områder i din boliger, bør du få en professionel ud og kigge på dit indeklima og komme med bud på, hvad der bør gøres – ellers forfalder din bolig bare mere og mere.

Når det så er sagt, så er det de færreste, der er så hårdt ramt – opstår der kondens på ruderne, når du har været i bad, tørrer tøj i bryggerset eller når du har sovet, så gå ikke i panik – husk blot god udluftning!!!

Vi har blandt andet fundet viden om emnet på Bolius.

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *