Typehuse - Kan de gøres personlige?

Typehuse – kan man gøre et typehus personligt?

For to år siden byggede Torben og jeg nyt hus (ikke ved egen hånd naturligvis), og vi endte med et såkaldt typehus. Det har givet anledning til mange snakke, for det viser sig, at mange er skeptiske overfor det, der er “mainstream” – også indenfor byggeri. Men er det mon muligt, at gøre et typehus personligt?

Havde jeg haft frit valg på alle hylder, så var jeg ikke gået med et typehus fra Huscompagniet. Det indrømmer jeg gerne. Jeg ville allerhelst ha’ bygget med en lokal entreprenør, eller brugt en lille tegnestue med fokus på miljø, klima og jeg skal komme efter dig.

Faktum er bare, at det ikke nødvendigvis er en guldgrube at være selvstændig, have tre børn og være vild med at rejse, leve og spise godt. Så vi måtte nøjes. Med et typehus.

Der er jo det med typehuse, at de har det med at ligne hinanden. Som så mange andre bryder jeg mig ikke om ligne “alle de andre,” og derfor var det vigtigt for mig (og her skriver jeg “mig,” for det eneste, der i virkeligheden var vigtigt for Torben, var at få et hus at bo i…) at arbejde med de små detaljer. At sætte mit eget præg. Men hvad er egentlig personligt, og hvor brede er rammerne, når man bygger et typehus?

Et lille udsnit af vores hjem:

Vil du i øvrigt se et hjem fyldt med personlighed og skønne detaljer, så skal du se Rinas smukke landsted.

Hvor meget kunne vi selv bestemme?

Man forestiller sig måske, at når man køber et typehus, så køber man en færdig pakke. En planløsning der er tegnet. Materialevalg der er foretaget. Vinduer og døre der er placeret. Rumhøjde og taghældning – you name it.

Det kan man helt sikkert også sagtens gøre. Lige præcis den løsning ville ha’ passet Torben ganske fremragende faktisk. Jeg ville til gengæld gerne selv bestemme, og sådan blev det så 🙂

For lige at vende tilbage til begyndelsen på vores husbyggeri, så købte vi i sin tid en grund i et meget gammelt område af vores lille landsby. Det ældste faktisk. Her lå et faldefærdigt bindingsværk, som vi rev ned, og det nye byggeri skulle overholde visse krav i lokalplanen – og derfor var en del beslutninger taget på forhånd.

For eksempel:

 • Vi måtte kun bygge et længehus.
 • Huset skulle bygges af tegl (mursten)
 • Taget skulle være af tegl, skifer eller strå
 • Vinduerne skulle være med sprosser
 • Placeringen på grunden var fastlagt

Kravene blev udgangspunktet for vores hus. Vi måtte kun bygge et langt hus – ingen vinkler – og vi vidste, at vi ville have et stort rum med køkken, spisekøkken og stue i ét – og at det skulle være for enden af huset, så lyset kunne komme ind fra så mange sider som muligt.

Sådan en plantegning havde Huscompagniet ikke blandt deres typehuse, så jeg tegnede den selv. Ét stort rum, tre børneværelser, et soveværelse, to badeværelser og et bryggers. Vi har begge en ting for store rum, og derfor blev entré og fordelingsgang med vilje samlet uden døre, og mens mange mener, at gangen er ren og skær spild af kvadratmeter, synes vi selv, at den er helt fantastisk. Her kan ungerne lege og spille bold. Jeg kan arbejde fra mit minimale kontor. Der kan hoppes, danses, leges modeshow og alskens andre ting – og vi ville aldrig ha’ undværet den.

Vi elsker pladsen i fordelingsgangen og kigget fra hoveddøren til stuen.

Størrelsen på vinduerne bestemte jeg også selv. Hvordan sprosserne skulle sidde, hvilken vej de skulle åbnes og hvor højt de skulle placeres. Det samme med dørene.

Vi fik ekstra højde i alle rum. Taghældningen foreslog Huscompagniet, og vi sagde ja. Valget af mursten, vinduesfarve, tagsten, gulvtype, fliser og inventar foretog vi selv.

Typehuse og personlige valg

Så vi har selv tegnet og truffet valgene, men bliver det personligt af den grund? Ikke nødvendigvis. Det er stadig “bare” et hus, og det ligner mange andre huse. Men det er vores. De valg, vi tog, passer til vores familie og vores måde at leve på – og på sin vis er det vel dét, personlighed handler om?

Nå. Årsagen til indlægget her kommer sig faktisk af den respons, jeg ofte møder, når jeg fortæller, at det er Huscompagniet, der har bygget vores hus. En form for “nå” og løftede øjenbryn sammen med kommentarer som “Har I været glade for det?” eller “Har der ikke været mange fejl?” – folk træder automatisk i en form for angrebsposition, for det der med typehuse og store virksomheder, det er da noget skidt, er det ikke?

Jeg kan bare sige, at ja, vi har været glade for det, og nej, der har ikke været mange fejl. Og dem der var, de blev rettet med det samme.

Vil du set et andet nybygget hus, hvor ejerne også har truffet en række anderledes valg og indrettet sig med personlige detaljer, så kig det her skønne hus i Grenå.

Tilbage til det med personlighed og typehuse. Eller personlighed i det hele taget. Jeg mener nemlig ikke, at det er rammerne på boligen, der bestemmer, om et hjem er personligt. Det er indretningen. De små detaljer. De der ting, der gør, at man kan mærke de mennesker, der bor i hjemmet. Det kan være farver, rejsefund, kunstværker eller personlige billeder. Der er mange ting, der definerer et personligt hjem, og man ved det med det samme, når man træder ind i et.

Om vores hjem er personligt, må være op til den enkelte at bedømme. Men vi er i hvert fald glade for det 🙂

Har du indrettet dig med stor personlighed, og vil du dele dit hjem med os, så send os gerne en mail eller skriv en kommentar neden for – vi elsker at møde nye mennesker og nye hjem 🙂

Og hey – følg meget gerne min private (/personlige) instagramkonto, hvis du vil se flere billeder fra vores typehus.

2 Comments

 1. Hej Julia
  Det lyder ellers spændende at have boet i Kina i 3 år – jeg bliver da helt misundelig 🙂
  Gulvet hedder Polyurethan (eller bare PU), og det er lavet af Vesla, der har et samarbejde med HusCompagniet (det havde de i hvert fald, da vi byggede), så ja, på den måde er det noget, HusCompagniet tilbyder.
  – hvis du kigger indlæggene under @arablestreet igennem, så har jeg skrevet et specifikt om gulvet. Fordele og ulemper og hvad vi synes om det (vi er glade for det, kan jeg afsløre).
  Kh Camilla

 2. Hvor er det bare flot. Vi ønsker selv at bygge et hus når vi vender hjem efter 3 år i Kina. Vi overvejer huscompagniet. Og jeg ønsker også at gøre det så personligt som muligt da vi lige har boet i et svensk træhus inden vi flyttede til Kina. Må jeg spørge hvad gulvene er lavet af? Og er det noget huscompagniet kan lave?
  Mvh Julia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *